The Promise: The Making Of The Darkness On The Edge Of Town

“Alt er ikke fantastisk. Men alt er verdt å ha. Noe er gigantisk” – slik omtaler Morten Ståle Nilsen den massive Darkness boksen som er i salg fra mandag 15. november. Det er faktisk en veldig treffende beskrivelse av dette praktverket som enhver seriøs Springsteen elsker bare må ha i samlinga! Omtrent 800 kroner er hva du må ut med, litt avhengig av om du går for pakka som uansett inneholder 3 CD-er, men hvor du kan velge mellom 3 DVD-er eller 3 Blu-ray disker.

Dette inneholder boksen:
CD 1: Darkness On The Edge Of Town – original album remastered
CD 2: The Promise Disc 1 “The Lost Sessions”
CD 3: The Promise Disc 2 “The Lost Sessions”

DVD/Blu-ray 1: The Promise: The Making Of The Darkness On The Edge Of Town – dokumentarfilm, 88 min.
DVD/Blu-ray 2: Darkness On The Edge Of Town “Live from in Paramount Theatre, Asbury Park 2009” + diverse fra arkivet studio og live i perioden 1976-1978.
DVD/Blu-ray 3: Komplett konsert fra Houston 08-12-78 “Bootleg House Cut”

Dessuten selges CD 2 og 3 som en egen utgivelse, “The Promise”. Nerder som meg selv må selvsagt ha den i tillegg til selve boksen, selv om den ligger der også! Ikke nok med det, “The Promise” som består av 22 outtakes kommer også på trippel-LP!

Springsteens feteste innpakning noensinne
Boksen er fysisk i A4 størrelse og inne i det tykke omslaget finner du et spiralhefte som inneholder alt gullet. Utganspunktet for dette designet er hentet fra Springsteens fyldige blokker fra den tiden. “Boka” inneholder tekster, alternative tekster, kommentarer, bilder, faksimiler og alle diskene er lekkert plassert. Dette oser kvalitet og det er Springsteens feteste innpakking noensinne!

Låtene fra Darkness skiva har for meg i alle år vært favoritter, og da spesielt i livesammeheng. Mye mer live enn på plate – låtene fremstår med en helt annen råhet og styrke live enn på originalinnspillingene. Men det har selvsagt hatt sin sjarm mang en gang å spille albumet også. Derfor gleder jeg meg til å høre gjennom den remastrede utgaven en dag, det har jeg ikke hatt anledning til enda.

Kjør åtte-å-søtti!
Siden innholdet i denne boksen ble kjent har jeg kanskje hatt aller størst forventninger til den komplette konserten fra 1978. Houston ’78 “Bootleg House Cut”. Hmm, allerede der begynte jeg å lure litt på kvaliteten på dette opptaket. hvordan er bildet, hvordan er lyden. Born To Run boksen som kom i 2005 hadde et konsertopptak fra London i ’75 med noe mørkt og diffust bilde, men med fantastisk lydkvalitet, og det var det beste man i ettertid kunne hente frem. Det er jo en kjent sak at man ikke filmet særlig mye tilbake på den tiden, og fra 78 eksisterer det er par-tre brukbare bootleg videoer som har florert i åresvis.

Jeg har vært så heldig å ha boksen i hende noen dager, og det aller første jeg gjorde etter å ha revet av plasten var å putte Houston 78 i spiller’n! Det første jeg kunne fastlå er at her ham iallefall truffet spiker’n på hodet med selve tittelen, det er et bootleg housecut. Bildet er hentet ut fra arenaens kameraer (takk for at de filmet!) og bildet er i 4:3 format men med sort maskering på siden slik at det ser helt greit ut på 16:9 TV. Lyden er forholdsvis ren og fin, men er et stykke unna London ’75. Jeg innser at det er dette man totalt sett har vurdert frem til å representere konsertfilmen fra denne tiden. Det er helt greit, sett det på, skru opp lyden, se 2-3 sanger, og prøv å slå av – nei, det, går ikke! Dette er hva Bruce og bandet var på den tiden – “on top of their game”, helt rått! Kjør åtte-å-søtti som vi sa i Hokksund på slutten av 90-tallet da hadde Springsteen fester med bootlegvideoer fra 1978!

Darkness Live 2009
Det som fremstår som et friskt pust på boksen, for å si det sånn, er livespillingen av Darkness albumet som ble gjort i Paramount Theatre i Asbury Park 13. desember i 2009. Bandet er strippet ned til originalmedlemmene, men hvor Charles Giordano naturligvis fyller plassen til avdøde Danny Federici på orgel/keyboards. Her har regissør Thom Zimny fanget inn bandet på en fabelaktig måte, og vokalen til Bruce er sterk og alt det instrumentelle er perfeksjonisert for anledningen. Lydmiks i særklasse av Bob Clearmountain!

The Promise
Å omtale sang for sang, eller alle aspektere av denne herlige samlingen har jeg ikke tenkt til å gjøre, men det er en fantastisk samling av låter vi får på de to CD-ene! Det er faktisk 22 låter tilsammen og ikke 21 låter som beskrevet i promomaterialet, “The Way” er en slags skjult bonus tilslutt på CD2. Springsteen har vært ganske så åpen selv med å fortelle at ham på noen låter har lagt på helt ny vokal, og instrumenter hvor det har trengtes. Av de kanskje rundt 70 låtene som ble skrevet i perioden 1976-1978 er det som kjent 10 låter som endte opp på selve albumet.

Jeg forstår lett her hvorfor de fleste av disse 22 låtene ikke kom med, de høres for meg mer ut som aktuelle for dobbeltalbumet The River som kom to år etter Darkness. Her er det bøttevis av kjærlighetsballader og poplåter som ikke hadde noe på darkness å gjøre. Låta “The Promise” kunne derimot ha kommet med på Darkness, men den ble som Springsteen selv sier litt for nær sannheten på den tiden når man tenker på konflikten med tidligere manager Mike Appel som vi kan se i dokumentarfilmen – hindret Springsteen i å gå i studio og ikke minst gi ut album før konflikten ble løst. Det tok altså tre år før Springsteen kunne slippe neste skive etter Born To Run i 1975.

Mine favoritter:
Racing In The Street (’78), Gotta Get That Feeling (fersk vokal!) Because The Night, The Brokenhearted, Fire (herlig!), Talk To Me, The Promise, The Way.

– dokumentarfilmen er kanskje kjernen i denne samlingen og er sammen med disse tidligere ikke utgitte låtene det Springsteen og teamet hans har fokusert på med utgivelsen. Det var godt endelig å få sett dokumentaren som det har vært så mye snakk om og som Springsteen selv har reist rundt for å kaste glans over blant annet i Toronto, London og Roma. Boksen er ikke blitt opplevd før den er sett, men i fortsettelsen av nytelsen er det Darkness Live 2009 og Houston ’78 som skal få mest rotasjon på hjemmekinoen. På iPoden vil The Promise låtene snurre til evighet..

Nyt årets feteste utgivelse på musikkfronten!